2010. január 8., péntek

Kürtöskalács


Ezt a receptet FESTO-s barátaimnak ajánlom elsősorban!

Ha kürtöskalácsra vágytok és otthon szeretnétek elkészíteni, de nincsenek meg az ehhez szükséges eszközök, nem gond, most egy nagyon egyszerű ötlettel már bárki elkészítheti otthon a sajátját!!!

Először is a recept:

- 50 dkg finomliszt
- 2 db tojás
- 2 db tojássárgája
- 3 dl meleg tej
- 3 dkg élesztő
- 5-6 evőkanál kristálycukor
- 8 dkg olvasztott margarin

Az élesztőt felfuttatjuk a meleg tejben és a többi hozzávalóval összegyúrjuk, megdagasztjuk és meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Kb. fél cm vastagságúra kinyújtuk a tésztát és 1 cm széles csíkokra vágjuk.

Amire feltekerjük :
mi a csomagolópapír karton hengerét használtuk, ezt 3 darabba vágtuk és betekertük alufóliával. Ezt meg kell olajozni és már szépen lehet is feltekerni szorosan egymás mellé a tésztacsíkokat.
Ha ez megvan, vizes ecsettel átkenjük a nyers kalácsot és beleforgatjuk pl. fahéjas kristálycukorba. (de lehet dióba, kókuszreszelékbe...)
Sütőlapra helyezzük (nekünk szilikonos van, erre nem tapad) és kb. 10-12 perc alatt 180 fokon készre sütjük. Közben mindig forgatjuk (kb. 3 percenként), hogy mindegyik oldala szépen megsüljön.

A függőlegesen tartott hengert az asztallaphoz ütögetjük és így könnyen lejön majd a kalácsunk róla!


Jó étvágyat hozzá!

8 megjegyzés:

  1. Fantasztikus!!!!Köszönöm én is a receptet,bár csak átvitt értelemben vagyok festős.:)
    Az is nagyon tetszik,hogy újrahasznosítottad a papírhengert.:)

    VálaszTörlés
  2. Ki is próbáltad Mammka? Ha lesz időd egyszer hétvégén, az unokáddal süssetek majd, Ő is fogja élvezni, ha segíthet Neked benne!

    VálaszTörlés
  3. Szóval ez a blog is Te vagy? Fog ez menni Neked!Ha beindul a kertészkedés tavasszal meglátod annyi írni valód lesz azonnal. Ez a recept nagyon tuti! Ki is fogom próbálni. Én is indítottam most egy újabb blogot a mindennapjaimról, ha gondolod én is várlak ott is szeretettel : http://csetresz.blogspot.com/

    VálaszTörlés
  4. Szia, most találtam rá a blogjaitokra, nagyon tetszik mindegyik.
    Azt szeretném kérdezni, hogy te már kipróbáltad?
    Melyik csomagoló papír hengere az, amelyik elég vastag hozzá?

    VálaszTörlés
  5. szia Pepi, én is várom a tavaszt, akkor biztos lesz miről írni, forródrótban leszünk : ) !
    Ha kipróbáltad a receptet, majd írd meg légy szíves, kiváncsi vagyok, hogy sikerült!
    Kiváncsi vagyok az új blogodra, meg is nézem azonnal!

    VálaszTörlés
  6. szia Metikus,
    örülök, hogy, tetszenek a blogok, remélem, sűrűn látogatsz majd meg : ) !
    Igen,kipróbáltuk, a kép, amit látsz, az a mi alakításunk. 500 gramm lisztből 11 darab kb. 25 cm hosszú kalács jött ki, jó sok, még másnapra is maradt (bár sütés közben a fele már elfogyott :) ).
    A kartonhenger, amit felhasználtunk, abból a fajta papírból készült, ami nem annyira puha, hogy könnyen össze tudjad nyomni, de nem is annyira kemény, mint pl. az alufóliáé (pont a kettő között). Egy névtelen csomagolópapír volt, sajnos nem tudom megmondani Neked a márkáját.
    De olyat is hallottam, hogy valaki a wc papír gurigáját használta fel (ez azért rossz csak, mert rövid, de elég puha papír ez is, úgyhogy valószínűleg ez is jól működhet).
    Ha kipróbáltad, írd meg légy szíves!!!

    VálaszTörlés
  7. Megírom majd, addig gyűjtöm a hengereket :)

    VálaszTörlés
  8. A hosszú hengereket háromba is vághatod, úgy a tepsire is kényelmesen ráférnek!
    Jó gyűjtögetést!

    VálaszTörlés